Félice van Wijk
Wat kun je doen tegen stress? 5 Tips
Bijgewerkt op: 12 okt. 2021
Hoe vaak kies jij voor bewuste ontspanning? En wat kun je doen tegen stress? We leven in een tijdperk waarin we constant “aan” staan en laten ons meeslepen in de continue ratrace. We moeten veel van onszelf, we zijn constant paraat, onze telefoon en/of laptop staat de hele dag aan.
De Ratrace
Elke ambitieuze alleenstaande ouder in Nederland zal zich hier wel enigszins in herkennen. We zijn zó bezig met onze dagelijkse bezigheden. We nemen weinig tijd voor onszelf en voor echte ontspanning en we werken veel (en vaak) over. We willen een leuke/gezellige vriend(in), zoon/dochter, vader/moeder en/of collega zijn en we hebben onze ambities en idealen. We willen alle ballen in de lucht houden en houden de druk dus deels zelf in stand.
Maar is dit realistisch? Kunnen we dit wel volhouden? Het antwoord is natuurlijk nee. Het is niet voor niets dat meer dan 25% van de werkende professionals in Nederland met burn-out en stressklachten kampt.
De vraag is nu: Lukt het jou om voor jezelf te kiezen en te ontspannen?

Wat maakt nu dat ontspannen zo belangrijk is voor mensen?
Zie je lichaam als een batterij. Alles wat je doet kost energie en die energie kan maar één keer worden gebruikt. Als je zo druk bent dat je niet meer kunt ontspannen of rusten of als er continue andere factoren spelen waardoor je stress ervaart, dan daalt het cortisol in je lichaam niet meer en steelt het cortisol energie van andere systemen. Je wordt dan erg onrustig, je slaapt slecht en je lijf komt niet meer echt in rust. Als dat te lang duurt kan dat leiden tot chronische stress, overspannenheid of uiteindelijk in een burn-out.
Door tijd te nemen voor de dingen die je leuk vind om te doen, ontspan je, krijg je weer energie, verlaagd de cortisol en wordt de batterij weer opgeladen.
Wat zijn de gevolgen als je onvoldoende ontspant?
Als je onvoldoende ontspant kan je sneller afgeleid zijn en gevoeliger zijn voor negatieve emoties. Daarnaast kan je ook lichamelijke klachten krijgen, zoals hoofdpijn of hartkloppingen. Het is dus heel belangrijk om je hersenen voldoende rust en ontspanning te geven. Bij chronische of langdurige stress is het cortisol verhoogd. Verhoogt cortisol legt allerlei systemen in je lichaam plat. Denk hierbij aan je spijsvertering, de insulineafgifte en de aanmaak van je sekshormonen. Als je onvoldoende ontspant, zorgt het daarnaast ook voor veel vetopslag op de buikrand. Dit visceraal vet kan je cholesterol en bloeddruk verhogen en kan je ook minder gevoelig maken voor insuline, waardoor de kans op diabetes type 2 verhoogt.
Welke symptomen heb je bij stress?
Stress symptomen kunnen op 5 niveaus voorkomen, namelijk:
Lichamelijk
Emotioneel
Cognitief
Gedrag
Sociaal niveau.
Door onderdrukking en negeren van de andere systemen krijg je last van verschillende symptomen:
Hyperventilatie
slaapproblemen
vermoeidheid/gebrek aan energie
prikkelbaarheid
last van een hoge bloedsuiker
veel of juist weinig eetlust
hoofdpijn
misselijkheid
duizelingen en spierpijn
concentratieproblemen
onvruchtbaarheid (ja, echt!)
versnelde hartslag en ademhaling, etc.
Hier wil je natuurlijk iets aan doen!
Wat kun je doen tegen stress? Hier een aantal tips
Het belang van regelmatig en op tijd ontspannen, tot rust komen, herstellen en opladen mag duidelijk zijn. Hier heb je zelf ook invloed op. De oplossing is niet heel moeilijk, maar omdat het vaak om ingesleten gedrag gaat wat al jaren duurt, is het proces van gedragsaanpassing niet zo makkelijk en vergt het wel doorzettingsvermogen. Als het makkelijk was had je het al gedaan! Om je op weg te helpen en stressgerelateerde klachten te voorkomen geef ik je een aantal tips:
Doe de volgende ademoefening een paar keer per dag. Dit kan terwijl je in vergadering of in de auto zit, als je op de fiets zit, aan het wandelen bent of op de bus staat te wachten en kost geen moeite. Er is dus geen excuus dus om het niet te doen! Begin met een uitademing of een zucht. Blaas alle spanning uit je lichaam en wacht vervolgens tot je lichaam aangeeft dat het weer zuurstof nodig heeft. Herhaal dit 5x achter elkaar.
Mediteer. Er zijn genoeg apps die je kunt downloaden. Begin met een korte meditatie van 10-20 minuten en ervaar het gewoon eens. Als deze vorm bij je past kan je het mediteren altijd uitbreiden of frequenter uitvoeren.
Zorg voor meer beweging en ga bijv. buiten wandelen. Door te wandelen maak je vitamine D aan, adem je frisse lucht in en dat zorgt voor een betere stemming. Als je het lastig vind om hier tijd voor te maken, kan je het desnoods combineren door het nuttige met het aangename te combineren en tijdens die wandeling dat telefoontje te plegen met die persoon die je nog steeds moet bellen maar wat er niet van komt, of je spreekt met iemand af dat je tijdens je lunchpauze samen gaat lunchwandelen (hetzij via telefoon, hetzij life). Ook hiervoor is eigenlijk geen excuus om het niet te doen. Er is altijd wel een moment op de dag dat het droog is of minder warm.
Vermijd alcohol (of drink iig 2 dagen per week helemaal geen alcohol). Alcohol lijkt gezellig en ontspannend, maar is een oppepper voor je lichaam en zorgt echt voor stress. Bovendien slaap je hierdoor onrustiger.
Zorg ervoor dat je je lichaam voedt ipv vult en neem gezonde producten die een verzadigd gevoel geven.

Het bekende platform NU[punt]nl heeft ook een erg inzichtelijk artikel gedeeld over stress en wat dit precies met je doet. Ik vind het belangrijk om even stil te staan bij hoe diep dit gaat. Hier vertel een arts over de fysieke en mentale gevolgen van een hoge hoeveelheid cortisol in je lijf.
Voel je dat je tegen overspannenheid aan zit? Kom in actie!
Zelf heb ik veel ervaring met overspanningsklachten. Ik heb het zelf ervaren en ik weet hoe ontwrichtend dit kan zijn. Vind je het lastig om te ontspannen en/of heb je te maken met stressverhogende issues, herken je bepaalde zaken uit dit artikel en wil je dit probleem oplossen? Het ene stressprobleem is het andere niet. Het is dus belangrijk om de juiste oorzaak te vinden en achterhalen. Ik kan je hierbij helpen.


Als leidinggevende in de zakelijke branche weet ik als geen ander hoe het is om druk te zijn. Wat ik graag wil bereiken met mijn blogs is mensen zoals jij inspireren om het roer om te gooien. Zodat jij je weer relaxt en ontspannen kunt voelen.
Voor mij was het presteren, perfectionisme en een druk thuisleven een groot aandachtspunt. Ik heb mijn energieniveau belangrijk gemaakt zodat ik meer kon gaan genieten en mij beter ging voelen.
Ik wil dat jij leert wat je tegen stress kunt doen. Natuurlijk is dat niet het enige, je gezondheid in algemene zin optimaliseren is ook heel belangrijk. Informeer jezelf via mijn blogs en alle bronnen die ik aanreik.
Als jij vragen hebt, laat hier dan een reactie achter en ik beantwoord dit graag.
Wil je jezelf op een laagdrempelige manier uitdagen? Dan kun je natuurlijk ook meedoen met de gratis 7 dagen challenge. Die kun je vrijblijvend downloaden en in je eigen tijd volgen. Het is een uitstekende manier om een eerste stap te zetten en aan de slag te gaan met je gezondheid, beweging en je mindset.
Tot de volgende blog!
- Félice